Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Χρόνια Πολλά στο Δεσπότη μας!

Με κατανυκτική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, γιόρτασε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ την ονομαστήρια γιορτή του, στην παλιά του Ενορία στην Παναγίτσα της Αίγινας.

Ευχόμαστε από την Ύδρα (αλλά και από όλες τις περιοχές της Μητροπόλεώς μας) Χρόνια Πολλά, ευλογημένα και καρποφόρα στον αγαπητό μας Αρχιερέα!

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ύδρα

Χειμωνιάτικο πρωϊνό σήμερα εδώ στην Ύδρα. Με αρκετό αέρα, κρύο και λίγες (ευτυχώς) στάλες βροχής. Ο κόσμος μαζεύτηκε στις Εκκλησιές του Νησιού, για να γιορτάσει τα Θεοφάνια: Στο "Μοναστήρι", στον Αγ. Δημήτριο, την Υπαπαντή, την Αγ. Βαρβάρα και στον Αϊ Γιάννη στο Καμίνι. Στον Καθεδρικό, όπως κάθε χρόνο, έγινε ο Αγιασμός παρουσία των αρχών του Νησιού.
Γαλαντόμος και ανοιχτοχέρης όπως πάντα, ο
π. Ακίνδυνος, δεν "τσιγκουνεύτηκε" καθόλου τον Αγιασμό και μας φιλοδώρησε με ένα δροσιστικό πρωϊνό... λούσιμο! Άντε και του χρόνου!
Όλοι οι ιερείς και πολύ κόσμος ανέβηκαν και στην περιοχή "Καλά Πηγάδια" για να αγιαστεί το νερό των πηγαδιών, όπως προστάζει ένα όμορφο παλιό έθιμο της Ύδρας. Τελικά καταλήξαμε όλοι μαζί στο Λιμάνι. Εκεί πέντε νέα υδραιόπουλα βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Σταυρό. Φέτος ο τυχερός είναι ο νεαρός Ανδρέας Θεοδοσίου, και θα πάρει τον αναμνηστικό χρυσό Σταυρό που προσφέρει το Ίδρυμα Βέτιμη.
Σας δίνω μερικές από τις όμορφες στιγμές της ημέρας.






Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Σε κλίμα γιορτινό, η Ύδρα πέρασε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα βράδυα, φώτα στα δεντράκια και στην παραλία, μουσική με χριστουγεννιάτικους σκοπούς, τα καταστήματα στολισμένα και παντού μια χαρούμενη διάθεση αντάξια των γιορτών. Αυτό που μας άρεσε πιο πολύ από όλα όμως, ήταν η εσωτερική χαρά στις καρδιές των ανθρώπων της. Όταν περπατούσαμε στα σοκάκια της, οι λιγοστοί Υδραίοι που επέλεξαν να περάσουν εδώ τις γιορτές, με ένα χαμόγελο μέσα από την ψυχή τους έδιναν και έπαιρναν ευχές.
Έχω ξαναγράψει νομίζω, ότι αυτό που πραγματικά αξίζει να ζει κανείς στο νησί είναι αυτές οι στιγμές, οι ανθρώπινες, που καμιά μεγαλούπολη δεν μπορεί να προσφέρει.
Την πρώτη ημέρα του χρόνου, μετά τη Θ. Λειτουργία, έγινε η Δοξολογία και αμέσως μετά ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας στην αίθουσα δεξιώσεων του Δήμου Ύδρας. Η τυχερή του φλουριού ήταν η κα Φλώρα Μαυραγάνη και κέρδισε το γούρι της χρονιάς καθώς και ένα όμορφο φωτογραφικό λεύκωμα για την Ύδρα.
Κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και ο Δήμαρχος της Ύδρας ο κ. Κ. Αναστόπουλος. Στην τελετή παρευρέθησαν οι αρχές καθώς και πλήθος κόσμου με... γιορτινές διαθέσεις!
Α, να μην ξεχάσω, ο Δήμος Ύδρας πρόσφερε σε όλους όσους είμασταν εκεί όμορφα και χρηστικά ημερολόγια τσέπης με τα σύμβολα της Ύδρας, για να την έχουμε πάντοτε μαζί μας. Τώρα, για όσους το έχασαν, έμαθα ότι ο Αντιδήμαρχος κ. Σ. Γεώργας, έχει ακόμα μερικές ατζέντες που περίσσεψαν. Σπεύσατε !