Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ 2009

Hydra_01 Ολοκληρώθηκαν τα ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ ‘09 στην Ύδρα.

Φέτος η γιορτή ήταν διαφορετική από αρκετές απόψεις. Κατ’ αρχάς δεν παρατέθηκε Επίσημο Γεύμα λόγω της γενικότερης χρηματο-οικονομικής κρίσης. Αλλά και το δρώμενο της αναπαράστασης ήταν πιο λιτό και νομίζω αρκετά πιο ολοκληρωμένο (τουλάχιστον από ιστορικής πλευράς). Βεβαίως δεν έλειψαν και τα πυροτεχνήματα που πάντοτε κλείνουν φαντασμαγορικά το όλο θέαμα. Πραγματοποιήθηκαν και οι καθιερωμένες ξεναγήσεις (περισσότερες εφέτος) και όλες οι εκδηλώσεις που κοσμούν και πλαισιώνουν κάθε χρόνο τον κεντρικό πυρήνα των εορτασμών που είναι το κάψιμο της Τουρκικής Ναυαρχίδας! Αξίζουν συγχαρητήρια για το όλο δρώμενο της πυρπολήσεως στον συντοπίτη μας κ. Μανώλη Πούλο. Γνωρίζω καλά ότι κουράστηκε πολύ για να βγει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα και πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι από την άποψη της ουσιαστικής πλοκής ήταν πολύ καλύτερο, και πολύ ορθότερο από παλαιότερα και ακριβότερα. Μπράβο του!

Τώρα βέβαια, στα πλαίσια των Μιαουλείων υπήρξαν και κάποιες “ξεκούδουνες”  εκδηλώσεις, εμφανίσεις, εγκαίνια και “εκθέσεις” που δεν είχαν καμιά σχέση με την εορτή ή ήταν πολύ “προχωρημένες” –για να χρησιμοποιήσω έναν ήπιο όρο- και πάντως δεν νομίζω ότι έχουν καμία σχέση με την έννοια του εορτασμού. Αλλά αυτές σας αφήνω να τις ανακαλύψετε μόνοι σας από το Δελτίο Τύπου του Δήμου που ακολουθεί.

“Στον Ιερό Βράχο της Ελευθερίας, την Ύδρα, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Εορταστικές Εκδηλώσεις «ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ 2009», αφιερωμένες στην 174η επέτειο από το θάνατο του Υδραίου Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και σε όλους τους Υδραίους Ναυμάχους και Αγωνιστές του 1821, που διήρκεσαν από τις 14 έως τις 28 Ιουνίου. Αποκορύφωμα των Εκδηλώσεων, αποτέλεσε το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου, όπου η Ύδρα γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Ο Δήμος Ύδρας, μέσα από τις φετινές εκδηλώσεις, έστειλε το δικό του μήνυμα. Και το μήνυμα αφορά στη διατήρηση και διαφύλαξη της ιστορικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της μοναδικής Ύδρας αλλά και της διαφύλαξης και συνέχισης των παραδόσεων, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που κράτησε 2 εβδομάδες. Αρχής γενομένης στις 14 Ιουνίου, ημέρα επίσημης έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ, στις 16 Ιουνίου το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Μαικήνα της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης Δάκη Ιωάννου εγκαινίασε την έκθεση “Blood of two” στα πρώην Σφαγεία του νησιού. Τα εγκαίνια κάλυψαν εκτενώς τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ.

Στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, δόθηκε διάλεξη από την αρχειονόμο και ιστορικό Ντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας, με θέμα «Ο Ανδρέας Μιαούλης στην εικονογραφία του 1821», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ύδρας. Την επομένη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Κάστρο του Κάβου, αφιέρωμα στο ποιοτικό Ελληνικό Τραγούδι και τη γενιά των μεγάλων δημιουργών Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζο και άλλους, με ερμηνευτές την Ειρήνη Πεφάνη, την Άρτεμη Γαΐτάνου και το Γιάννη Παπαχατζή, που τους συνόδευαν ο Βασίλης Χατζηλούκας, ο Μάριος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Τοκακλίδης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για 4 ημέρες, πραγματοποιούνταν αθλητικές δραστηριότητες από τους συμμετέχοντες στα Προγράμματα Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού της Α.Δ.ΕΠ.Υ. και γίνονταν ειδικές ξεναγήσεις στα Μουσεία της Ύδρας.

Στις 23 Ιουνίου, ημέρα θανάτου του Ανδρέα Μιαούλη, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ναό των Αγίων Πάντων όπου βρίσκεται ο τάφος της συζύγου του Ειρήνης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι περίφημες φωτιές του Άγιου Γιάννη «Ψώριζα» έκλεψαν την παράσταση, συγκεντρώνοντας όχι μόνο πλήθος κόσμου αλλά και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Δύο ημέρες αργότερα, στις 25 Ιουνίου, το γήπεδο της Ύδρας, φιλοξένησε τους διεθνείς αγώνες Boxe Savate, που έλαβαν χώρα για πρώτη φορά με εξαιρετική επιτυχία.

Ωστόσο, η ιστορική Ύδρα, όχι μόνο δε ξεχνά την τεράστια συνεισφορά των Φιλελλήνων, αλλά τους τίμησε με ομιλία του Γεν. Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας, Ιωάννη Μαζαράκη Αινιάν, για το Τζορτζ Ουάσιγκτον, ανιψιό του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στον περίβολο του Ναού της Υπαπαντής.

Ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το Νησί και το φετινό εορτασμό των Μιαουλείων, ήταν τα εγκαίνια της νέας υδατοδεξαμενής του Δήμου μας στο «Μετόχι», στις 24 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις, έφθασαν στην κορύφωσή τους, το Σάββατο 27 Ιουνίου. Το σήμα για την κορύφωση τους δόθηκε από το Δήμαρχο Υδραίων Κωνσταντίνο Γ. Αναστόπουλο, που ως οικοδεσπότης υποδέχθηκε τους Επισήμους στην Ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ, στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση στο λιμάνι από τα τμήματα Μπαλέτου και Σύγχρονου χορού.

Στις 21.50, ο Δήμαρχος Υδραίων, έδωσε το σημερινό αλλά και διαχρονικό στίγμα του Αγώνα για την Ελευθερία, μέσα από τον Πανηγυρικό του Λόγο. Η ιστορική μνήμη είναι η ασφαλιστική δικλείδα ενός λαού στην πορεία του προς το μέλλον.

Στις 22.00 ακριβώς, και ενώ στο λιμάνι επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι, ξεκίνησε το οπτικοακουστικό Δρώμενο «Μιαούλης και Ανάσταση του Γένους», μέσα από το οποίο, με τη μεγαλοπρέπεια της λιτότητας που αρμόζει στη μνήμη ενός Ήρωα, ο Υδραίος Εμμανουήλ Πούλος ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «ατρομητότατου των ανθρώπων», του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, στην αυγή της Ελευθερίας για την Ελλάδα. Το δρώμενο ξεκίνησε με αναφορά στην αποφράδα ημέρα της Αλώσεως, συνέχισε στη στιγμή που η Ύδρα επαναστάτησε, με πρωτεργάτη τον Καπετάν Αντώνη Οικονόμου, η βροντερή φωνή τη φωνή του Μεγάλου Δασκάλου του Γένους, Νεοφύτου Βάμβα, εμψύχωσε τους Υδραίους, ενώ, είδαμε τη Λήκυθο με την Καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, και ακούσαμε τη φωνή του να εμψυχώνει τους Αγωνιστές δίνοντας το πολεμικό σινιάλο.

Η Λήκυθος, ανηφόρισε ανάμεσα από παιδιά με φαναράκια, στο Κάστρο του Κάβου, όπου αναπαύονται τα Οστά του Μεγάλου Νεκρού. Ιερές Στιγμές αποτέλεσαν, η Ορκομωσία των Υδραίων Μπουρλοτιέρηδων από το Μητροπολίτη, η Έπαρση των Σημαιών των Τριών Επαναστατικών Νησιών (Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών), καθώς και το Προσκλητήριο Νεκρών, ενώ το δρώμενο ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα, που αποτελεί το σπουδαιότερο κατόρθωμα του Μιαούλη και τη μεγαλύτερη Ναυμαχία της Επαναστάσεως.

Τα θρυλικά πυροτεχνήματα που έκλεισαν τη βραδιά, αρμονικά δεμένα και απόλυτα συγχρονισμένα με κλασσική μουσική, έκαναν τη νύχτα μέρα, σε ένα υπερθέαμα χολιγουντιανών προδιαγραφών, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν. Μετά την ολοκλήρωση της Αναπαράστασης και της πανδαισίας ήχων και χρωμάτων από τα πυροτεχνήματα, που αποτελούν σημείο αναφοράς για τα «Μιαούλεια», ακολούθησε Συναυλία από το μεγάλο λαϊκό συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο, προσφορά της Νομαρχίας Πειραιά.

Την Κυριακή, μετά την Επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό και την Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων από τους Επισήμους, αλλά και ρίψη Στεφάνου στη θάλασσα από Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επίσης, μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης και απόδοσης τιμών, ο Δήμαρχος του Νησιού βράβευσε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ύδρας για την οικολογική του προσφορά στο νησί και τα παιδιά της ομάδας Καράτε που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Καράτε. Κορυφαία στιγμή ήταν η βράβευση των μαθητών του Β’ Δημοτικού Σχολείου, στη μνήμη του Υδραίου δασκάλου Γεωργίου Νικολούδη από την οικογένειά του, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας παρέστη ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Παναγιώτης Μελάς. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο πρ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Μανώλης Μπεντενιώτης. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου Σπύρος Σπυρίδων, ενώ συμμετείχαν οι πρ. Υπουργοί Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Γιώργος Καλός, η Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς Ντίνα Μπέη, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Καραΐσκος, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας «Σαλαμίς», που συμμετείχε στον Εορτασμό, από το Λιμενικό Σώμα ο Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καψοκώλης και εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, Ταξίαρχος Γεώργιος Κορφοξυλιώτης. Στις εκδηλώσεις, επίσης, παραβρέθηκαν πολλοί Δήμαρχοι, καθώς και σημαντικός αριθμός εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι).

Οι Εορταστικές Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με το καταπληκτικό ομολογουμένως μουσικοχορευτικό δρώμενο «ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ» από τον Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο και το Κέντρο Ελληνικών Χορών «Δωδώνη», υπό τη διδασκαλία του Γεωργίου Π. Γκολέμη, όπου τα παιδιά της Ύδρας, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, καταχειροκροτήθηκαν επάξια. Η βραδιά έκλεισε με πυροτεχνήματα.

Εκ του Δήμου”

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Η Γιορτή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ύδρας

Dim_2_1 Κάθε φορά που πηγαίνω σε εκδήλωση Δημοτικού Σχολείου, αναλογίζομαι πόσο λάθος είχα κάνει τότε που επέλεγα Σχολή. Έπρεπε να επιλέξω Παιδαγωγική Ακαδημία (τότε ήταν ακαδημίες), και ξέρετε γιατί; Γιατί όταν μπαίνω μέσα σε ένα σχολείο νιώθω τουλάχιστον 15χρόνια νεότερος! Αυτό είναι ένα δώρο. Ένα δώρο από τα παιδιά, που χαίρονται καθημερινά όλοι οι διδάσκαλοι. Τα παιδιά μας είναι υπέροχα!

Αυτή τη φορά πήγα στη γιορτούλα που έκανε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ύδρας. Το κτίριο είναι πανέμορφο! Κτισμένο πριν από το 1800 (!), με αυλή γεμάτη πεύκα κι ένα γραφικό ολόασπρο εκκλησάκι για να συμπληρώνει την εικόνα και να μας πηγαίνει πίσω σε άλλες εποχές...

Ένα σμάρι παιδάκια, από τα πιο μικρά πιτσιρίκια μέχρι τα μεγαλύτερα της 6ης που αποχαιρετούν το σχολειό τους. Γεμίζουν το χώρο, πλημμυρίζουν τα μάτια μας από τα παιχνίδια και το τρεχαλητό, ξεχειλίζουν τ' αυτιά μας απ'τις φωνές και τα τραγούδια... Και όλα τους, μα όλα τους, μέσα στην καλή χαρά! Θέλετε κάτι τα όμορφα τραγούδια, οι χοροί και τα σκετσάκια τους, κάτι τα ωραία δωράκια που πήρανε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα οι καλοκαιρινές διακοπές, είχαν ξεσηκώσει τρελό κέφι στα παιδιά. Περάσαμε υπέροχες και αξέχαστες στιγμές μαζί τους, γεμάτες με γέλιο, τραγούδι, χαρά, αλλά και συγκίνηση. Σας ευχαριστώ, όλους: τις Δασκάλες,τους Δασκάλους, την Πρόεδρο και τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και κυρίως ευχαριστώ εσάς παιδιά! ΚΑΛΟ & ΞΕΓΝΙΑΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Dim_2_4

Dim_2_2

Dim_2_3

Dim_2_5 Dim_2_6

Παρουσίαση του Βιβλίου του κ. Θεμ. Ραφαλιά στο ΙΑΜΥ

 DOKOS_1

Dokos_c

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιουνίου έγινε στο ΙΑΜΥ η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Θεμ. Ραφαλιά “Δοκός (Αρχαία Απεροπία) Άλλοτε καί Τώρα”που είναι αφιερωμένο στο μικρό νησάκι του Δοκού. Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρουσίασαν το βιβλίο ο π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γ.Α.Ε. της Μητρόπολής μας, η κα Ντίνα Αδαμοπούλου, διευθύντρια του Μουσείου, και ο κ. Κων. Στρουμπούλης. Το βιβλίο σχολίασε ο συγγραφέας με επίκαιρες αναφορές του στην σημερινή Ύδρα και τον “αιώνιο δορυφόρο της, τον Δοκό”. Ακολούθησε έκθεση παλιών φωτογραφιών από το Δοκό με το συγγραφέα και κατοίκους του μικρού νησιού. Η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στο Δώμα του Μουσείου.

 

Dokos_f Dokos_a Dokos_d