Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ο Σταυρός του Νότου στην Ύδρα

Mikroutsikos_01 Mikroutsikos_02 Mikroutsikos_03 Με συντροφιά ένα πιάνο και λίγα πνευστά, ανεβήκαμε χθες βράδυ στο πειρατικό του κάπτεν-Τζίμη και ξανοιχτήκαμε στις θάλασσες του Νίκου Καββαδία, εκεί στους τροπικούς, ψάχνοντας να βρούμε “ένα δυσεύρετο μικρό θαλασσινό κοχύλι”.

Καπετάνιοι μας, τρεις μουσικοί ερμηνευτές, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο τραγουδιστής Γιάννης Κούτρας και ο σαξοφωνίστας και βιρτουόζος των πνευστών Θύμιος Παπαδόπουλος

Το δώμα στο Ι.Α.Μ.Υ. γέμισε με κόσμο, και πολλοί σκαρφάλωσαν στα γύρω βράχια για να γευτούν τις πικάντικες νότες των θαλασσινών εικόνων με φόντο το λιμάνι της Ύδρας.

Ο Θ. Μικρούτσικος σε άμεσο και αβίαστο διάλογο με τον κόσμο που παρακολουθούσε, ανέβασε το τέμπο και την διάθεση. Ευτυχώς για όλους μας το κοινό της συναυλίας δεν ήταν αθηναϊκό κοινό, γιατί τότε πολύ φοβάμαι ότι θα είχε κατεβεί όλο το δώμα στο … ισόγειο!

Πολλά συγχαρητήρια στην κα. Ντίνα Αδαμοπούλου, διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ. που για ακόμα μια φορά ανεβάζει ψηλά το επίπεδο των συναυλιών της Ύδρας. 

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας Προκόπιος Καραμάνος

Karamanos_02Κάθε Ιούλιο στις 8, τελείται στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας, το Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Ύδρας Κυρού Προκοπίου. Ο Προκόπιος υπήρξε Μητροπολίτης Ύδρας την περίοδο 1912-1965 δηλ. πάνω από μισό αιώνα αρχιερατείας στην έδρα της Μητροπόλεως και μάλιστα σε χρόνια δύσκολα, με πολέμους, με στερήσεις… Όπως μου έχει διηγηθεί ο Υδραίος ιστοριοδίφης κ. Θεμιστοκλής Ραφαλιάς, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης του αειμνήστου, ο Προκόπιος βοήθησε πολλούς Υδραίους στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, ο ίδιος δε,  ουδέποτε φοβήθηκε για την ζωή του.

Ο τάφος του Καραμάνου είναι δίπλα στον Καθεδρικό Ναό, στη βόρεια πλευρά του και εκεί μετά τη λειτουργία τελείται το Τρισάγιο. Μόνο που κάθε χρόνο, όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που το θυμούνται. Τι να κάνουμε; Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Πολλοί απ’ τους Υδραίους που θα τιμούσαν τον Ιεράρχη, ίσως βρίσκονται ήδη μαζί του εκεί ψηλά. Οι υπόλοιποι, νεότεροι, μάλλον ούτε που θα έχουν ακούσει το όνομά του…