Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Έκθεση Φασιανού στην Ύδρα

Phasianus Με μια όμορφη εικαστική εκδήλωση ανοίγει τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του ο Δήμος της Ύδρας: Διοργανώνει έκθεση με έργα του Αλέκου Φασιανού από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Οικονομόπουλου.

Η έκθεση θα στεγαστεί στο αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 8.00 το βράδυ. Θα διαρκέσει δε, ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο μεγάλος ζωγράφος μας, είναι αγαπητός σε πολλούς οι οποίοι σίγουρα θα αρπάξουν την ευκαιρία να επισκευθούν την έκθεση και να θαυμάσουν τα έργα του από κοντά. Το πολύ ενδιαφέρον όμως είναι, ότι τα έργα που θα δούμε στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Θερμά τα συγχαρητήρια για την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία της Δημοτικής μας αρχής!

Στην εικόνα βλέπετε τη μια όψη της όμορφης προσκλήσεως που απέστειλε ο Δήμος για την έκθεση.

Η φωνή της Ύδρας

Hydras Voice Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια από την πρώτη εκείνη έκδοση της τοπικής εφημερίδας με τον έξυπνο τίτλο “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ”.

Για σκεφτείτε πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Από το έντυπο σε άσπρο- μαύρο, έχουμε περάσει στη ψηφιακή εποχή της δημοσίευσης και (κυρίως) της ανάγνωσης.

Μέσα σε 30 χρόνια άνθρωποι αλλάζουν και διαδέχονται ο ένας τον άλλον, καταστάσεις έρχονται και φεύγουν, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ανατρέπονται, για να μην αναφερθώ καν στην επιστήμη και τεχνολογία που απλώς παίζουν σε άλλο γήπεδο. Όμως έτσι είναι αυτά… Εξ άλλου πολλοί από όσους τώρα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ίσως να μην είχατε καν γεννηθεί όταν πρωτο-κυκλοφορούσε “Η φωνή της Ύδρας”.

Όμως όλες εκείνες οι αλλαγές –και τόσες ακόμα- στο βαθμό που επηρέασαν το νησί μας, αποτελούν αυτό που λέμε “ιστορία”. Ανήκουν στην τοπική ιστορία της Ύδρας που μας ενδιαφέρει όλους. Για αυτή λοιπόν την ιστορία θα πραγματοποιήσουν ο Δήμος της Ύδρας και το Μοναστήρι μια εκδήλωση, που θα είναι παράλληλα και γιορτή. Γιατί 30 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας σίγουρα αξίζουν μια γιορτή! Την Παρασκευή λοιπόν, 24 Ιουνίου και ώρα 7.30 το απόγευμα, η Φωνή της Ύδρας μας προσκαλεί στην συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού για να γιορτάσουμε μαζί της και να της ευχηθούμε καλή συνέχεια.

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι στην ακάματη εκδότρια κ. Ελένη Χριστοδούλου, να εξακολουθεί και να συνεχίζει το έργο που ανέλαβε και να βρίσκεται πάντοτε στις...δημοσιογραφικές επάλξεις με το χαμόγελο!

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η γιορτή της όμορφης εκκλησίας των Αγ. Κων/νου και Ελένης

AgKon_02 AgKon_03

Πέρυσι τέτοια εποχή σας έγραφα για το πόσο ενθουσιασμένος ήμουν που ανακάλυψα μια όμορφη γωνιά της Ύδρας, την εκκλησία των αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης. Ε, λοιπόν φέτος δεν θα μπορούσα να λείψω από την γιορτή τους και βέβαια, πήρα μαζί μου και την φωτογραφική μου μηχανή.AgKon_04

Χρόνια πολλά σε όλους τους Κωστήδες και στις Ελενίτσες και ειδικά στη μια πολύ αγαπημένη μου (ξέρει αυτή)…

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Έκθεση Χαρτογραφίας στο ΙΑΜΥ

Charta_02 Charta_01

Την περασμένη Κυριακή επισκέφτηκα την έκθεση που φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας με θέμα τη "Χαρτογραφία", την πολιτική αλλά και την εκκλησιαστική. Αξιόλογη έκθεση, με χάρτες πολλών διαστάσεων, τεχνοτροπιών (ναι, υπάρχουν και στους χάρτες διάφορες τεχνοτροπίες) και θεμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και ορισμένοι χάρτες με την μορφή πολιτικής γελοιογραφίας που ήταν πολύ της μόδας κατά τον 19ο αιώνα.

Ο χάρτης από σκαρίφημα χρηστικό, εξελίχθηκε σε πόνημα επιστημονικό. Όμως δεν περιορίζεται εκεί αλλά εκτείνεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο ή αν θέλετε σε κάτι πιο περίπλοκο από μια απλή και λεπτομερή επιστημονική αποτύπωση του χώρου που παρουσιάζει: Ο χαρτογράφος πολλές φορές κάνει ιστορία, δημιουργεί τέχνη, άλλοτε πάλι, κάνει πολιτική και γενικότερα πραγματεύεται συνθήκες και ιδέες που απέχουν μακράν από τα στενά όρια της επιστήμης του.

Είναι ενδιαφέρουσα, ή ακόμη και συναρπαστική η επίσκεψη της έκθεσης του ΙΑΜΥ και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Μόνο... βιαστείτε γιατί δεν θα παραμείνει για πολλές ημέρες.

Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τόσο την αγαπητή Διευθύντρια του Μουσείου κ. Αδαμοπούλου, για τις όμορφες εκδηλώσεις που φιλοξενεί και μας παρουσιάζει κάθε χρόνο, όσο και το προσωπικό του Μουσείου που πάντα εξυπηρετεί και υποδέχεται τους επισκέπτες με χαμόγελο.