Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Αγ. Γεώργιος Ύδρας

Ag Geor_03 Στις 6 το πρωΐ της Παρασκευής κτύπησε το ξυπνητήρι του κινητού μου. Γιορτή Του Αγίου Γεωργίου και γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου στην πόλη της Ύδρας. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Ύδρας, δίπλα από το Ξενοδοχείο Υδρούσα (το παλιό Ξενία) και όσοι έχετε επισκεφθεί το νησί, το έχετε δει σίγουρα και το έχετε φωτογραφίσει. Είναι πολύ γραφικό, σχεδόν ψεύτικο, με το μικρό του πέτρινο καμπαναριό, τα όμορφα σκαλάκια του και το… μπαλκόνι του! Θα μου πείτε μπαλκόνι σε εκκλησία; Ναι, και σας πληροφορώ ότι με τον τρόπο που είναι ενταγμένος ο Αϊ Γιώργης στην πόλη της Ύδρας, όχι μόνο δεν ξενίζει καθόλου το μπαλκόνι του, αλλά μάλλον του ταιριάζει! Τον Ναό στολίζει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, καλλιτεχνικός θησαυρός από μόνο του. 

Από νωρίς το πρωΐ, στον όρθρο, μαζεύτηκαν φιλακόλουθοι Υδραἰοι, και σε λίγο γέμισε ολόκληρη η εκκλησία με κόσμο για την γιορτή. Τα πρόσωπα χαρούμενα, και οι ευχές για τους εορτάζοντες έδιναν και έπαιρναν. Την λειτουργία τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ύδρας π. Ακίνδυνος Δαρδανός. Μας μίλησε για την άνοιξη που φέρνει στις καρδιές και στις ψυχές των πιστών ανθρώπων η Ανάσταση του Κυρίου Χριστού, και τόνισε το γεγονός ότι μέσα σε αυτή την υπέροχη ατμόσφαιρα εντάσσεται και η εορτή του μεγαλομάρτυρα Αγ. Γεωργίου.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, το ζεύγος Κοτομάτη, ο καπ’ταν-γιώργης και η κα Μπίλιω, οι ιδιοκτήτες της όμορφης εκκλησιάς, μαζί με τον άρτο, μοίρασαν και γλυκά για τα ονομαστήρια του καπετάνιου. Σίγουρα τους αξίζουν συγχαρητήρια, για την εξαιρετική συντήρηση του Αϊ Γιώργη, για την οποία προσπαθούν μόνοι τους χωρίς καμιά εξωτερική βοήθεια.

Χρόνια πολλά σε όλους από την ανοιξιάτικη και γιορτινή Ύδρα.     

Ag Geor_01 Ag Geor_04

Ag Geor_05 Ag Geor_02

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τώρα όλα πλημμυρίζουν με φως!

irida 2010-076 Τώρα που όλα πλημμυρίζουν με φως, με το Φως της Αναστάσεως, σας εύχομαι από την Αναστάσιμη Ύδρα χρόνια πολλά και καλά.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! 

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Νίκο Κιάφα που μου παραχώρησε την φωτό.

Οι Επιτάφιοι της Ύδρας

Epitafios_01

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την Μ. Παρασκευή το μεσημεράκι κάνω μια βόλτα στις εκκλησιές της πόλης της Ύδρας και βγάζω φωτογραφίες τους Επιταφίους, που με τόση φροντίδα έχουν στολίσει οι Υδραίες κυρίες και δεσποινίδες. Ειδικά φέτος ο κόσμος  ήταν πολύς (ίσως και εξ αιτίας του υψηλού μας φιλοξενούμενου, του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου) και περίμεναν ευσεβείς πιστοί στην ουρά για να προσκυνήσουν σε κάθε εκκλησιά. Μαζί τους κι εγώ που ήθελα “καθαρό το πλάνο” για να αποτυπώσω την εικόνα.

Epitafios_04Epitafios_03

Epitafios_02