Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Κανονισμός Καθαριότητας από τον Δήμο

Kanonismos Aporimaton

Με πολλή χαρά, έλαβα και διάβασα τον καινούργιο Κανονισμό Καθαριότητας από τον Δήμο Ύδρας, ο οποίος φαντάζομαι ότι σύντομα θα μοιραστεί στα σπίτια και τις επιχειρήσεις του νησιού. Επιτέλους ο Δήμος μας παίρνει ευρωπαϊκό προσανατολισμό! 

Είναι ένα μικρό, εύχρηστο και καλαίσθητο έντυπο 10 σελίδων, στο οποίο παραθέτονται πληροφορίες και όροι σχετικά με τα απορρίμματα και τη φύση τους και δίνονται οδηγίες για την σωστή συμπεριφορά δημοτών - και κατοίκων γενικότερα- για την καθαριότητα του νησιού μας. Τον Κανονισμό ανοίγει με σύντομο και εμπνευσμένο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης απ’ όπου σας μεταφέρω: 

Η καθαριότητα είναι σίγουρα αρχοντιά και μόνο αρχοντιά αρμόζει στην αρχόντισσα Ύδρα. Όπως φροντίζουμε το σπίτι μας να είναι καθαρό, ακόμα περισσότερο πρέπει να φροντίζουμε το μοναδικό νησί μας, να αστράφτει από καθαριότητα.”    

Διαβάζοντας τον κανονισμό χάρηκα. Παρ’  ότι οι τελευταίες δύο σελίδες του είναι αφιερωμένες στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες… Κατά την άποψή μου, πρέπει επιτέλους οι πολίτες να μάθουν ότι έχουν και υποχρεώσεις εκτός από δικαιώματα. Το θέμα των υποχρεώσεων των πολιτών απέναντι στο κράτος, σε όποια μορφή διοίκησης (ή εξουσίας αν θέλετε) είναι κάτι πολύ παρεξηγημένο στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Μάθαμε ότι έχουμε δικαιώματα και ξεχάσαμε ότι έχουμε υποχρεώσεις. Ενώ φοροδιαφεύγαμε, κτίζαμε αυθαίρετα, δεν πληρώναμε τα ασφαλιστικά ταμεία, ή τα τέλη ύδρευσης και τόσα άλλα, όμως είχαμε αξιώσεις στην καλή λειτουργία της κρατικής μηχανής, όταν έρχονταν η ώρα των δικαιωμάτων μας. Επιτέλους, είναι καιρός να μάθουμε ότι έχουμε και υποχρεώσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα.