Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τα Χριστούγεννα στην Ύδρα

Hydras_Xmas_2011 Ούτε βουνά. Ούτε έλατα. Ούτε χιόνια. Ούτε έλκηθρα. Ούτε τάρανδοι. Ούτε κουδουνάκια. 

Η Ύδρα δεν ταιριάζει καθόλου στο σκηνικό των συγχρόνων Χριστουγέννων. Τίποτα από όσα  σηματοδοτούν αυτή τη γιορτή σήμερα, δεν το παρέχει η Ύδρα. Ευτυχώς όμως, η Ύδρα ταιριάζει απόλυτα στις λογοτεχνικές εικόνες του κυρ Αλέξανδρου. Έτσι όσοι βλέπουν στα Χριστούγεννα μια γιορτή με όλα τα… παρελκόμενα των κινηματογραφικών ταινιών και των διαφημίσεων, σίγουρα δεν θα προτίμησαν το νησί μας για τις μέρες αυτές. Αν πάλι απλώς βρέθηκαν εδώ, ε, τότε μάλλον δεν θα καλοπέρασαν. Απ’ την άλλη, όσοι στα Χριστούγεννα βλέπουν και βιώνουν  μια εκκλησιαστική –κυρίως- γιορτή, ενταγμένη μέσα στις αρχαίες παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας, τότε η Ύδρα, είναι από τα ομορφότερα σκηνικά. Γιατί μπορεί να μην διαθέτει τις ιδιαίτερες παραδόσεις των ορεινών περιοχών της Ελλάδας, αλλά και μόνο να περπατήσει κανείς τα χαράματα στα σοκάκια της, πηγαίνοντας στην Λειτουργία των Χριστουγέννων αρκεί για να γυρίσει αμέσως κάνα-δυό αιώνες πίσω!

Τώρα, θα μου πείτε, πόσοι σηκώθηκαν και πήγαν τα χαράματα στην εκκλησία τα Χριστούγεννα; Ελάχιστοι, πράγματι. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τα γεγονότα και την ομορφιά τους για εκείνους που τα έζησαν.

Κατά τα άλλα, είχαμε ένα πολύ πολύ πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα από τον Δήμο μας, με πολλές παιδικές παραστάσεις αλλά και Θέατρο και μια υπέροχη Συναυλία με την μαγευτική φωνή της Έλλης Πασπαλά. Τη φωνή της που φτιάχτηκε για να τραγουδάει Χατζιδάκη, όπως λέει και μια πολύ αγαπημένη ψυχή.  Μην με ρωτήσετε πώς τα καταφέρνει ο Δήμος και προσφέρει τόσες εκδηλώσεις εν μέσω κρίσεως, γιατί θα σας πω ότι “Ο καλός ο καπετάνιος, στη φουρτούνα φαίνεται”! Και πράγματι, αν υπάρχει καλή διάθεση και σοβαρότητα, τότε έρχονται και τα αποτελέσματα.

Φωτιστήκαμε με καινούργια φώτα, γιορτινά, πολύ επιτυχημένα, που αν και δοκιμάστηκαν σκληρά από τις καιρικές συνθήκες, λάμπρυναν την νυκτερινή εικόνα του λιμανιού μας.

Προσθέτω εδώ ένα μικρό Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα του Δήμου μας, της οποίας η παράσταση ήταν για μια ακόμη φορά πολύ αξιόλογη:

"ΟΚΤΩ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΗΡΟΡΟΥΝΤΑΙ" του Ρομπερ Τομα είδαμε στίς 22 και 23 Δεκεμβρίου στην Συνεδριακή Αίθουσα της Μητρόπολης. Μια παράσταση που πραγματικά στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία. Ένα είδος, όπως η μαύρη κωμωδία, δύσκολο και για τους ερασιτέχνες ηθοποιούς μας, αλλά και για το κοινό, είχε το ιδανικό αποτέλεσμα: Καταπληκτικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, ενθουσιώδης αποδοχή από το κοινό. Ήταν μια προσπάθεια που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από την Αθηναϊκές σκηνές. Και αυτό οφείλετε καθαρά στην υπέροχη ομάδική δουλειά των συντελεστών. Από την Βούλα Λιόλιου Βούλγαρη που είχε την σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια όλης της παράστασης και φυσικά όλων τον ηθοποιών που εκτός από τις υπέροχες ερμηνείες τους βοήθησαν και στο στήσιμο της, φέρνοντας έπιπλα, ρούχα και ότι άλλο χρειάστηκε για την ολοκλήρωση της. Όμως σημαντική βοήθεια πρόσφεραν και οι συμπολίτες μας δίνοντας και αυτοί ένα μικρό λιθαράκι για το τελικό αποτέλεσμα. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε από την αρχή η απόλυτη στήριξη του Δήμου και κυρίως του Δημάρχου κ. Άγγελου Κοτρώνη και της Αντιδημάρχου κ.Λουκίας Λούλου. Κύρια και ουσιαστική υπήρξε και η στήριξη του πατέρα Ακίνδυνου που από την αρχή έδειξε την διάθεση να σταθεί δίπλα σ' αυτό το εγχείρημα και πια καθημερινά το πράττει σε ότι χρειαστεί η ομάδα. Την σφραγίδα όμως για το τελικό αποτέλεσμα την έδωσε ο καταπληκτικός χώρος όπου δόθηκε η παράσταση, που με μεγάλη χαρά πρόσφερε στην ομάδα ο Μητροπολίτης μας κ.κ Εφραίμ.

Συντελεστές της παράστασης ήταν: (με σειρά εμφάνισης) Ελένη Γαμάκου, Βάσω Ρούση, Αναστασία Κρέμου, Σάσα Τσολιά, Ανθή Νάζου - Ρούση, Θωμαίς Κατραμπαδάκη, Κατερίνα Ρούση,Βούλα Λιόλιου Βούλγαρη. Ενδυματολόγος: Λίνα Ωρολογά, Μουσική επιμέλεια: Χρύσα Σκάγκου, Φωτισμός: Παύλος Κόκκος, Υποβολείο: Μαργαρίτα Μπουντούρη, Ειδικές κατασκευές: Ελένη Θανοπούλου.”

(Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συμπληρώσω τώρα και ένα παλαιότερο post μου -από το καλοκαίρι-, λέγοντας ότι αυτή η ερασιτεχνική ομάδα, η τόσο επιτυχημένη, είναι γέννημα-θρέμμα του Δήμου μας που την στηρίζει και την βοηθά σε κάθε της βήμα).

Τέλος, και πριν κλείσω αυτό το αρκετά ετεροχρονισμένο αρθράκι, να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, τον κ. Άγγελο Κοτρώνη, για τις υπέροχες χριστουγεννιάτικες κάρτες που επιλέγει να στείλει κάθε χρονιά. Δεν είναι υπερβολή ότι πολλοί υδραίοι τις κρατούν και τις κάνουν καδράκια για να στολίσουν τα σπίτια τους.  Εδώ ταιριάζει να πούμε το “κύριε Δήμαρχε μας… κακομαθαίνετε” .     

Και οι φωτογραφίες βέβαια…

Πρώτα από την θεατρική παράσταση:

8eatriko_03 8eatriko_05

8eatriko_01 8eatriko_00

8eatriko_02

Και λίγες από την μοναδική Έλλη Πασπαλά:

paspala_03paspala_02 paspala_01

Α, να μην  ξεχάσω να σας πω ότι ολόκληρη η συναυλία μεταδόθηκε μέσω του internet για όσους δεν κατάφεραν να έρθουν εκεί.