Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Το καινούργιο βιβλίο του κ. Θεμιστοκλή Ραφαλιά

8emis_01 Το προηγούμενο Σάββατο παρουσιάστηκε στην κεντρική αίθουσα του Ι.Α.Μ.Υ. το καινούργιο βιβλίο του αγαπητού φίλου Θεμιστοκλή Ραφαλιά με τίτλο: “65η ΕΠΕΤΕΙΟΣ (1944-2009) ΗΡΩΪΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ- ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΔΡΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ”.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται με ζωντανό τρόπο, τόσο τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια της αντίστασης στην γερμανική κατοχή της Ύδρας, όσο και τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στον βάναυσο και απάνθρωπο θάνατο των ηρωϊκών αγωνιστών από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Για το βιβλίο μίλησαν η διευθύντρια του Μουσείου κα Ντίνα Αδαμοπούλου, ο δημοσιογράφος- ερευνητής κ. Άδωνις Κύρου και ο φυσικός κ. Γεώργιος Πασαμήτρος οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς και με ιστορική λεπτομέρεια στην αντίσταση του ελληνικού λαού της ευρύτερης περιοχής του Αργολικού κόλπου. Συγκινητική στιγμή, όταν μας ανακοινώθηκε ότι στην εκδήλωση παρευρίσκοντο άνθρωποι που αναφέρονται στο βιβλίο και όπως όλοι οι αληθινοί ήρωες στέκονταν ανώνυμοι και ταπεινοί ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο.

Θα μπορούσα να γράψω ότι η παρουσίαση του βιβλίου ήταν μια εκδήλωση τιμής και μνήμης -έτσι έχουμε συνηθίσει να λέμε και ακούμε- για τους ήρωες της Εθνικής Αντιστάσεως. Θέλω όμως να ελπίζω, πως ήταν και μια μικρή απόδοση του χρέους μας, ως ελευθέρων ελλήνων, απέναντι στους συνεχιστές της αληθινής Ελλάδας. Μονάχα λυπάμαι που στην κατάμεστη εκείνη αίθουσα του Ι.Α.Μ.Υ. δεν υπήρχαν νέοι και παιδιά. Αυτοί που θα κρατήσουν σε λίγες ημέρες τη σημαία μας στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, δηλαδή της εθνικής γιορτής για τον πόλεμο και την ελληνική αντίσταση κατά του φασισμού, έλειπαν από την αίθουσα…

8emis_02 8emis_03

8emis_04 8emis_05

Ελπίζω σύντομα να καταφέρω να φιλοξενήσω στη “Ζωή στην Ύδρα” μια συνέντευξη του φίλτατου Θεμιστοκλή και να μοιραστώ μαζί σας λίγες εικόνες από την ιστορία που μας περιγράφει στο καινούργιο του αυτό βιβλίο.