Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Εορτασμός της Ι. Μονής Αγ. Τριάδος

Ag Triada_01

Τα τελευταία χρόνια την ημέρα της γιορτής του Αγ. Πνεύματος ανεβαίνω μαζί με άλλους προσκυνητές στο μοναστηράκι της Αγ. Τριάδας. Βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από την Αγ. Ματρώνα και αρκετά κοντά στο άλλο μοναστήρι, του Αγ. Νικολάου.

Η Αγ. Τριάδα ήταν αρχικά γυναικείο μοναστήρι αλλά επί των ημερών του παλαιού Δεσπότη Ιεροθέου άλλαξε, έγινε αντρικό, ονομάστηκε “μοναστικός οίκος πατερικής διακονίας” και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως “άβατον” (δηλαδή ως χώρος στον οποίο δεν επιτρέπεται να εισέρχονται γυναίκες).  Σήμερα δεν εγκαταβιούν πλέον μοναχοί, ο δε χαρακτηρισμός “άβατο”, λειτουργεί αποτρεπτικά σε παρέες (μεικτές) προσκυνητών να προσεγγίσουν το μοναστηράκι.

Την ημέρα του Αγ. Πνεύματος όμως που πανηγυρίζει,  ανεβαίνουν λίγοι φιλακόλουθοι προσκυνητές, είτε με τα πόδια (οι πιο θαρραλέοι), είτε με το φορτηγό του Δήμου, για την Θεία Λειτουργία. Τις ετοιμασίες και την γενικότερη επιστασία της Αγ. Τριάδας φροντίζει ο ο υδραίος διάκονος π. Θεόδωρος, που είναι γραμμένος στο μοναχολόγιό της.  Δείτε λίγες εικόνες από την όμορφη λειτουργική εμπειρία της γιορτής.   
Ag Triada_02 Ag Triada_04

Ag Triada_05 Ag Triada_06