Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Άρχισαν τα ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2008

Με την Παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Αγ. Κων/νο τον Υδραίο, άνοιξε πανηγυρικά χθες το απόγευμα η αυλαία των φετινών Θεομητορικών στην ταράτσα του Καθεδρικού.
Ο ουρανός από το απόγευμα ήταν απειλητικός, με σύννεφα και δυνατό αέρα, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά! Να σας δώσω και μια είδηση: όπως μας πληροφόρησε ο π. Ακίνδυνος, είναι η τελευταία φορά φέτος, που τα Θεομητορικά γίνονται στο δώμα του Μοναστηριού, αφού το σύγχρονο κλιματιζόμενο Συνεδριακό Κέντρο του Ναού θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες και θα φιλοξενεί στο μέλλον όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις.
Την παρουσίαση άνοιξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, και οργανωτής των Εκδηλώσεων π. Ακίνδυνος Δαρδανός. Ο π. Ακίνδυνος, βαθιά συγκινημένος, αφιέρωσε τις φετεινές εκδηλώσεις στη μνήμη του μεταστάντα Γέροντα πρ. Ύδρας Ιεροθέου, που υπήρξε πνευματικός του πατέρας και διδάσκαλος.
Η παρουσίαση του Τόμου έγινε από τους καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Αντώνιο Παναγιώτου, Διονύσιο Καλαμάκη και Αχιλλέα Χαλδαιάκη.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ έκλεισε την εκδήλωση, με λίγες προσωπικές αναμνήσεις από την φιλοκαλική παρουσία του αοιδίμου Γέροντα και αναφέρθηκε σε μικρές στιγμές από τη ζωή του. Στιγμές συγκλονιστικές για την ασκητικότητα, την απλότητα και την ειλικρίνια που διέκριναν τον πρώην Μητροπολίτη Ύδρας.
Την πρώτη αυτή εκδήλωση των Θεομητορικών παρακολούθησαν όλες οι αρχές του Νησιού, αλλά και πάρα πολλοί Υδραίοι και φιλυδραίοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έφτασαν οι 140 καρέκλες που διαθέτει ο Ναός, και πολύς κόσμος παρακολουθούσε καθισμένος στα πεζούλια!
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τον Τόμο των Πρακτικών στους παρευρισκόμενους και ακολούθησε μικρή δεξίωση στην δεύτερη ταράτσα του δώματος.
Να συγχαρώ τον π. Ακίνδυνο Δαρδανό για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του να παρουσιαστεί ο Τόμος των Πρακτικών στα Θεομητορικά, αλλά και την άψογη οργάνωσή τους γενικότερα. Αν και ήδη έχει ανεβάσει τον πύχη των εκδηλώσεων πολύ ψηλά, πάντα κατορθώνει και μας εκπλήτει ευχάριστα!
Την ερχόμενη Τρίτη 12 Αυγούστου μετά την Παράκληση θα πραγματοποιηθούν στο περίστοο του Μοναστηριού τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της αγιογράφου Αικατερίνης Κοσμίτη με θέμα «Από τα φαγιούμ στις Βυζαντινές εικόνες».