Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Οι γιορτές της Παναγιάς




Στη τρίτη εκδήλωση των φετεινών Θεομητορικών μίλησε ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου για την θέση της Παναγιάς μας στη λειτουργική Ζωή και Παράδοση. Ο π. Θεμιστοκλής, διδάκτορας Θεολογίας, ανέλυσε με απλό τρόπο την εμφάνιση και την κατοπινή εξέλιξη των εορτών που είναι αφιερωμένες στην Παναγιά μας, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως σήμερα, καθώς και την υμνογραφική παράδοση για το πρόσωπο της "Μητέρας όλων των χριστιανων".
Τον ομιλητή προλόγισε ο π. Ακίνδυνος Δαρδανός δίνοντας σύντομα βιογραφικά στοιχεία του π. Χριστοδούλου, και την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ με αναφορά στο υμνογραφικό έργο του Αγ. Νεκταρίου για την Παναγία. Στο κοινό μοιράστηκε "ως ευλογία" βιβλίο με την ακολουθία της Παρακλήσεως και τη μετάφρασή της στη Δημοτική. Όπως πάντα ακολούθησε μικρή δεξίωση με εδέσματα που επιμελήθηκαν με πολύ μεράκι οι εθελόντριες κυρίες της ενορίας.

Θα ήθελα, από το βήμα που μου δίνει το blog μου, να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως και Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού π. Ακίνδυνο Δαρδανό για την άψογη διοργάνωση (για ακόμα μια χρονιά) των εκδηλώσεων ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ της Μητροπόλεως. Έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο εκδηλώσεων, ένα σταθμό για ό,τι παρόμοιο στην τοπική μας Εκκλησία.