Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο στην Ύδρα

Πριν από μερικούς μήνες, έγραφα εδώ, ότι στις προθέσεις του Ε.Σ. της Παναγίας ήταν η ανακατασκευή του υπάρχοντος παλιού Κέντρου Νεότητος, που είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια και λειτουργούσε και ως χώρος φιλοξενείας συνεδρίων. Δυστυχώς το κτίριο ήταν πια τόσο παλιό που δεν τραβούσε το ενδιαφέρον των διοργανωτών συνεδρίων. Τα τελευταία χρόνια, το μοναδικό συνέδριο που φιλοξενούσε ήταν το μονοήμερο των Ασφαλιστών. Σε ανακοίνωση του Ναού διαβάζω ότι άρχισαν οι εργασίες για την ριζική ανακατασκευή του. Στόχος των κατασκευαστών, είναι η δημιουργία ενός πολυ-χώρου, ικανού να φιλοξενεί κάθε είδους εκδηλώσεων, αλλά και ενός υπερσύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου, με συνδέσεις στο εξωτερικό και τηλεδιασκέψεις. Με ηλεκτρονική και οπτικοακουστική τεχνολογία αιχμής! Το έργο θα παραδοθεί το Πάσχα του 2009. Ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για το πρώτο συνέδριο από ελληνική επιστημονική ομάδα.
Όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό. Η φιλοξενεία πολυήμερων συνεδρίων υψηλού επιπέδου, που συνήθως γίνονται άνοιξη, φθινόπωρο, ή χειμώνα, δηλαδή σε νεκρές εποχές για την τουριστική ζωή είναι ένα δώρο από τον... ουρανό!
Εύχομαι να τελειώσουν σύντομα, οι εργασίες και όλοι μας να χαρούμε το νέο Συνεδριακό Κέντρο που θα στολίσει το Νησί μας.
Σας δίνω εδώ την ανακοίνωση του Καθεδρικού Ναού:

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Τα εννιάμερα της Παναγίας

Με πλήθος κόσμου και την παρουσία των αρχών του Νησιού, έγινε ο εσπερινός της απόδοσης του Δεκαπενταύγουστου στο "Μοναστήρι", δηλαδή στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Στον εσπερινό έγινε μικρή Λιτανεία της θαυματουργής εικόνας "Παναγίας του Μαλίκη". Ακολούθησε η Λιτή και η αρτοκλασία στην είσοδο του Ναού με όλους τους ιερείς του νησιού και με τη χορωδία του Πρωτοψάλτη Ηλία Γιουρούκου. Εκεί στην είσοδο του Ναού, η τοπική Εκκλησία με συγκινητικό τρόπο τίμησε και τον κ. Ανδρέα Βολιώτη για την πολύχρονη προσφορά του. Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός του παρέδωσε ακριβές αντίγραφο εκθέματος του Εκκλησιατικού Μουσείου Ύδρας, ως τιμητικό δώρο. Η κατανυκτική αγρυπνία τελείωσε στις 2:00 το πρωί.


Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Η Παναγιά η Μαλίκαινα



Όπως ξέρουν όλοι οι Υδραίοι, στην Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα "εννιάμερα της Παναγιάς" όπως λέμε, λιτανεύεται στον Καθεδρικό Ναό, η πανέμορφη και θαυματουργική εικόνα της "Παναγίας του Μαλίκη". Φέτος η Λιτανεία και η παραδοσιακή Αγρυπνία (με το τυπικό του Αγίου Όρους) γίνονται το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 22 Αυγούστου. Η Λιτανεία περίπου στις 9:30, ενώ η Αγρυπνία θα τελειώσει περίπου στις 02:30 το πρωί του Σαββάτου, και θα ακολουθήσει πρωϊνό για τον κόσμο. Σας θυμίζω ότι το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής βρίσκεται στις Προσκλησεις των Θεομητορικών 2008 .

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ 2008


Άρχισαν οι εκδηλώσεις του Δήμου της Ύδρας προς τιμήν του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, τα γνωστά σε όλους μας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΕΙΑ. Οι φετεινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ένα πλούσιο εξαήμερο πρόγραμμα που ήδη άρχισε, και είναι γεμάτο με ξεναγήσεις στα Μουσεία του Νησιού, Εκθέσεις, Προβολές, Ομιλίες, Παρουσίαση Βιβλίου. Τα Κουντουριώτεια κλείνουν την ερχόμενη Κυριακή 24 Αυγούστου.
Σας προτείνω να επισκεφθείτε τουλάχιστον μια από τις πολλές Εκθέσεις, καθώς και το περίπτερο του Προγράμματος Διαδικτυακές Πύλες στο μύλο της Λόρεν.
Εδώ δίνω το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων για περισσότερες πληροφορίες:


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Τα Αναμνηστικά των φετεινών Θεομητορικών



Στο τέλος της Λιτανείας, μοιράστηκε στον κόσμο ο Άρτος της γιορτής και δύο φωτογραφίες ως Αναμνηστικά του Εορτασμού:
Μια φωτογραφία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, η οποία είχε τραβηχτεί κατά τήν επίσκεψή του στην Ύδρα στα Θεομητορικά, το Καλοκαίρι του 2005. Η δεύτερη φωτογραφία ήταν του Μακαριστού πρ. Ύδρας Κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ, τραβηγμένη 17 χρόνια πρίν.
Στο πίσω μέρος των φωτογραφιών υπήρχαν κείμενα των 2 μεγάλων αυτών εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων.
Το όμορφο και συνάμα συγκινητικό τούτο Δώρο, απέσπασε πολλά ενθουσιώδη σχόλια από τον πιστό Λαό, οι δε 4.000 φωτογραφίες που είχαν τυπωθεί έγιναν ανάρπαστες.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Το Πάσχα του Καλοκαιριού

Μεγάλη η γιορτή της Παναγιάς! Σε όλη την Ελλάδα, οι εκκλησίες της Παναγιάς μας γιορτάζουν. Και είναι πολλές! Γιατί, αλήθεια υπάρχει πόλη ή χωριό που να μην έχει την Παναγιά του; Γιορτάζει ολόκληρη η χώρα. Κυρίως όμως, γιορτάζουν σήμερα τα νησιά. Και η Ύδρα βάζει τα καλά της και γιορτάζει την Παναγιά της με περισσή αρχοντιά. Τα σπίτια καθαρά, κάτασπρες οι αυλές, οι πόρτες ανοικτές και εκεί οι εικόνες Της και τα καντηλάκια Της. Στα στενά, κεράκια λάμπουν και φωτίζουν για να υποδεχτούν την Εικόνα Της και ο κόσμος με τα καλά του Την περιμένει.
Η Ύδρα Λιτανεύει και τιμά την "Παναγιά την Φανερωμένη", την "Παναγία των Ναυμάχων".
Ελάτε να κάνουμε μια βόλτα και να ακολουθήσουμε την λιτανεία στα σοκάκια της.


Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Οι γιορτές της Παναγιάς




Στη τρίτη εκδήλωση των φετεινών Θεομητορικών μίλησε ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου για την θέση της Παναγιάς μας στη λειτουργική Ζωή και Παράδοση. Ο π. Θεμιστοκλής, διδάκτορας Θεολογίας, ανέλυσε με απλό τρόπο την εμφάνιση και την κατοπινή εξέλιξη των εορτών που είναι αφιερωμένες στην Παναγιά μας, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως σήμερα, καθώς και την υμνογραφική παράδοση για το πρόσωπο της "Μητέρας όλων των χριστιανων".
Τον ομιλητή προλόγισε ο π. Ακίνδυνος Δαρδανός δίνοντας σύντομα βιογραφικά στοιχεία του π. Χριστοδούλου, και την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ με αναφορά στο υμνογραφικό έργο του Αγ. Νεκταρίου για την Παναγία. Στο κοινό μοιράστηκε "ως ευλογία" βιβλίο με την ακολουθία της Παρακλήσεως και τη μετάφρασή της στη Δημοτική. Όπως πάντα ακολούθησε μικρή δεξίωση με εδέσματα που επιμελήθηκαν με πολύ μεράκι οι εθελόντριες κυρίες της ενορίας.

Θα ήθελα, από το βήμα που μου δίνει το blog μου, να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως και Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού π. Ακίνδυνο Δαρδανό για την άψογη διοργάνωση (για ακόμα μια χρονιά) των εκδηλώσεων ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ της Μητροπόλεως. Έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο εκδηλώσεων, ένα σταθμό για ό,τι παρόμοιο στην τοπική μας Εκκλησία.

Έκθεση αγιογραφίας



Ξεκίνησε στο περίστοο του Καθεδρικού η έκθεση της Υδραίας αγιογράφου δ. Κατερίνας Κοσμίτη με θέμα "Από τα Φαγιούμ στις Βυζαντινές Εικόνες".
Ο π. Ακίνδυνος Δαρδανός ανοίγοντας την έκθεση ευχαρίστησε την δ. Κοσμίτη και αναφέρθηκε στην πολύχρονη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις των Θεομητορικών. Η αγιογράφος παρουσίασε τις ρίζες της βυζαντινής αγιογραφίας στην τεχνοτροπία των Φαγιούμ, αλλά και την κατ' ουσία λειτουργική εξέλιξη της βυζαντινής εικόνας από τον μνημόσυνο χαρακτήρα των πορτρέτων Φαγιούμ.Ο Σεβ/τος Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ στην ολιγόλεπτη αλλά περιεκτική του ομιλία εστίασε στην έννοια του "κατ' εικόνα" στην Ορθοδοξία.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος του Νησιού.


Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Άρχισαν τα ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2008

Με την Παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Αγ. Κων/νο τον Υδραίο, άνοιξε πανηγυρικά χθες το απόγευμα η αυλαία των φετινών Θεομητορικών στην ταράτσα του Καθεδρικού.
Ο ουρανός από το απόγευμα ήταν απειλητικός, με σύννεφα και δυνατό αέρα, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά! Να σας δώσω και μια είδηση: όπως μας πληροφόρησε ο π. Ακίνδυνος, είναι η τελευταία φορά φέτος, που τα Θεομητορικά γίνονται στο δώμα του Μοναστηριού, αφού το σύγχρονο κλιματιζόμενο Συνεδριακό Κέντρο του Ναού θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες και θα φιλοξενεί στο μέλλον όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις.
Την παρουσίαση άνοιξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, και οργανωτής των Εκδηλώσεων π. Ακίνδυνος Δαρδανός. Ο π. Ακίνδυνος, βαθιά συγκινημένος, αφιέρωσε τις φετεινές εκδηλώσεις στη μνήμη του μεταστάντα Γέροντα πρ. Ύδρας Ιεροθέου, που υπήρξε πνευματικός του πατέρας και διδάσκαλος.
Η παρουσίαση του Τόμου έγινε από τους καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Αντώνιο Παναγιώτου, Διονύσιο Καλαμάκη και Αχιλλέα Χαλδαιάκη.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ έκλεισε την εκδήλωση, με λίγες προσωπικές αναμνήσεις από την φιλοκαλική παρουσία του αοιδίμου Γέροντα και αναφέρθηκε σε μικρές στιγμές από τη ζωή του. Στιγμές συγκλονιστικές για την ασκητικότητα, την απλότητα και την ειλικρίνια που διέκριναν τον πρώην Μητροπολίτη Ύδρας.
Την πρώτη αυτή εκδήλωση των Θεομητορικών παρακολούθησαν όλες οι αρχές του Νησιού, αλλά και πάρα πολλοί Υδραίοι και φιλυδραίοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έφτασαν οι 140 καρέκλες που διαθέτει ο Ναός, και πολύς κόσμος παρακολουθούσε καθισμένος στα πεζούλια!
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τον Τόμο των Πρακτικών στους παρευρισκόμενους και ακολούθησε μικρή δεξίωση στην δεύτερη ταράτσα του δώματος.
Να συγχαρώ τον π. Ακίνδυνο Δαρδανό για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του να παρουσιαστεί ο Τόμος των Πρακτικών στα Θεομητορικά, αλλά και την άψογη οργάνωσή τους γενικότερα. Αν και ήδη έχει ανεβάσει τον πύχη των εκδηλώσεων πολύ ψηλά, πάντα κατορθώνει και μας εκπλήτει ευχάριστα!
Την ερχόμενη Τρίτη 12 Αυγούστου μετά την Παράκληση θα πραγματοποιηθούν στο περίστοο του Μοναστηριού τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της αγιογράφου Αικατερίνης Κοσμίτη με θέμα «Από τα φαγιούμ στις Βυζαντινές εικόνες».








Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Θέση Παιδίατρου στην Ύδρα

Αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο στο συμβούλιο του Ι. Ναού της Παναγίας μας! Και ιδού γιατί:
Μετά από την αναχώρηση του κ. Μπότη, μέχρι πρότινος παιδίατρου στην Ύδρα, το νησί μας αντιμετωπίζει έλειψη γιατρού στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Και όπως γνωρίζουμε όλοι, όσοι ζούμε μόνιμα εδώ, η Ύδρα έχει μεγάλα συγκοινωνιακά προβλήματα το χειμώνα, (φέτος οι δυσκολίες επεκτάθηκαν και το καλοκαίρι). Άρα ο Παιδίατρος είναι ένας γιατρός απαραίτητος.
Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας μας, ανέλαβε πρωτοβουλία και αποφάσισε σε συνεδρίασή του να προσφέρει 50.000€ ετησίως στο Εκκλησιαστικό Νοσοκομείο Ύδρας για να προκηρυχθεί άμεσα η θέση παιδιάτρου στο νησί.
Σας δίνω την ανακοίνωση του Ναού:


Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Στο ΙΑΜΥ Συναυλία του Γ. Σπανού

Πριν ακόμα προλάβουν να σωπάσουν τα Μπράβο από τη Συναυλία του Μ. Φραγκούλη, το Ι.Α.Μ.Υ. και η Διευθύντριά του κα. Ντίνα Αδαμοπούλου ετοίμασαν την επόμενη συναυλία, με τον μεγάλο μας Συνθέτη Γιάννη Σπανό.
Η Συναυλία θα δωθεί στην ταράτσα του Μουσείου, το βράδυ της Παρασκευής 8 Αυγούστου. Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι: Πένυ Ξενάκη, Κώστας Τζιαγκούλας, Κοσμάς Κοκκόλης.
Σας μεταφέρω μια μικρή συμβουλή όπως ακριβώς την άκουσα από μια κυρία της Ύδρας: "Μην αργήσετε να πάτε γιατί θα μείνετε όρθιοι..."

Η συναυλία του καλοκαιριού

Σχεδόν όλη η Ύδρα παρακολούθησε τη φετεινή "συναυλία του καλοκαιριού" στο Ι.Α.Μ.Υ. Πολλοί Υδραίοι, αλλά και παραθεριστές συνοστίζονταν από νωρίς με στόχο την εξεύρεση μιας πολύτιμης θέσης στην ταράτσα του κτιρίου. Ήδη το απόγευμα είχε σχηματιστεί ουρά έξω από τις πόρτες του Ιστορικού Αρχείου -Μουσείου Ύδρας.
Η κα Αδαμοπούλου αφιέρωσε την συναυλία στον μακαριστό πρ. Μητροπολίτη Ύδρας Κυρόν Ιερόθεο, η εκδημία του οποίου ανέβαλε πρίν από μια εβδομάδα τη συναυλία.
Ο Τενόρος κ. Μάριος Φραγκούλης έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και πλαισιώθηκε από τον πολύ ταλαντούχο συνθέτη και καταπληκτικό πιανίστα της συναυλίας κ. Δημήτρη Μαραμή, όσο και από τον νέο, και πολλά υποσχόμενο, τενόρο της Λυρικής Σκηνής κ. Κων/νο Κληρονόμο.
Όσοι δεν μπόρεσαν να βρουν μια θέση στο κατάμεστο Ι.Α.Μ.Υ. γέμισαν τους γύρω βράχους αλλά και τις ταράτσες. Ο κόσμος ενθουσιασμένος συμμετείχε στο τέλος τραγουδώντας παλιό καλό Χατζιδάκη μαζί με τους ερμηνευτές.
Κλείνοντας την συναυλία του, ο κορυφαίος τενόρος ευχαρίστησε τον κόσμο για την ζωντανή συμμετοχή του, αλλά και την κα Αδαμοπούλου για την ευκαιρία να τραγουδήσει στην ιστορική Ύδρα.
Σας δίνω δυο-τρεις φωτογραφίες από τη βραδυά, αν και ξέρω ότι δεν μπορούν να σας μεταφέρουν το κλίμα που ζήσαμε όσοι είμασταν εκεί.